dimecres, 15 de març del 2017

12 de marzo Espadella Barrc Carboneres penya saganta barrc piqueta espadella.


Crònica per :Felix Estrela .





El diumenge  12 de març 2017, 14  membres de la colla Senderista del Club de Muntanya El Socainet ens arreplegarem al Prat del Rei del Puig i Gilet a les 7'30 hores per eixir cap a Espadilla punt de trobada per fer la Ruta Espadilla - Penya Saganta (723 m. ). esta ruta circular té la seua eixida i tornada en aquesta petita i bonica població de la comarca de l'Alt Millars. La ruta ha estat guiada pel company  Carlos, que ha fet un treball molt acurat, “vítol” a Carlos Tabuenca

Espadilla és d'origen àrab, el rei Zayd Abu Zayd, que s´havia convertit al cristianisme, va fer donació d'aquest municipi a l'arquebisbe de Tarragona. Després de la reconquesta va pertànyer a la baronia de d'Arenoso (1242), casa ducal de Gandia (1355), ducat de Villahermosa (1471). Fou lloc de moriscos formant part de “la hijuela” de Vall d'Uxó. A una rajoleta que trobem a una pared al poble diu  “Partido de Lucena” el que ens dona a entendre que pertanyia a l'extens terme de Llucena.

Espadilla s'assenta de manera abancalada sobre les vessants d'una muntanya als peus del riu Millars, i que l'observarem no més enfilar la carretera d'arribada, després del recorregut en cotxe des del Puig i Gilet en sentit Onda (CV - 20), este curs d'aigua transparent que travessa tot el terme municipal i que podíem observar tot el recorregut de la ruta, donant un colorit al paisatge immillorable.

La ruta eixirà de la població seguint els seus carrers empinats, per fer un recorregut d'uns 12 Km aproximadament, pujada pronunciada, però en bon estat, veurem els perfils del castell i la Penya Saganta a més altura una bona estona, objectiu de la primera part del recorregut és arribar a la Penya Saganta, gaudirem tot el recorregut de la vegetació: pins, carrasques, ginebre, Jara, timonet, romer en flor, etc., i el que ens va fer estrany per la seua frondositat i proliferació “el fenoll “. 

La primera parada obligatòria per “repostar” forces amb l'entrepà, i arribarem així al desviament que és troba quasi a la mateixa altura que el cim, este encreuament té una senda d'anada i tornada a Penya Saganta. Hem fet fins aquí meitat del recorregut, a partir d'aquí amb una miqueta de pujaeta inicial, comença la baixada pronunciada cap a Espadilla, tornant a veure els perfils del Castell, i els penyasegats de la Penya Saganta, per a divisar finalment un altra vegada la població penjada a la muntanya i el seu curs fluvial que la voreja.

La tornada a Espadilla la fem amb ganes de refrescar, i agafar forces que hem deixat a les pujades i baixades de la ruta, ha estat una meravellosa eixida a la muntanya, per la seua climatologia de la jornada i el paisatge, com sempre també  pel gust de compartir camí amb companyes i companys d'allò més bons, i som acollits pel únic bar de la població i la familia que ho regenta, al que gaudirem d'encisam, espencant, entrepans, cacaus, olives partides,  dinar de germanor, celebrant així mateix la coincidència dels aniversaris de Ferran i Empar, pel que acabarem el dia entonant “aniversari feliç..... menjat tot el pastis........”




Fins a la propera ruta






     

Fotografia: Felix Estrela, Antonio Martinez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada