dilluns, 16 de desembre de 2013

15/12/2013. Chovar-Nevera de Castro-Chovar

Chovar-Ajuez-Enebral-Nevera de Castro-V. Geodèsic- Hembrar-Carrascal-ChovarIniciem la ruta a les 09:10 hores des del restaurant la Carbonera (399 msnm), creuem Chòvar i trobem immediatament l'embassament d'Ajuez. Aquest embassament d'origen musulmà del segle XII, deu el seu origen a regular les avingudes del barranc del mateix nom. En aquesta època de l'any estava escàs d'aigua.
Seguim la senda paral·lela a l'embassament i fem el circuit pujant per la senda de la Font Freca. Portem caminat un poc més de mitja hora i arribem a les mols de pedra del Castillet. Una vista preciosa res mes començar la ruta envoltats de sureres, pins, i falgueres grimpant per la pedra de rodeno.

Falgueres grimpant per la pedra de rodeno
En una hora arribem a la "Foradada", mina de cinabri (cinabri, d'on s'extrau el mercuri), també coneguda com enebral per l'abundància de ginebres en la zona . Aquesta mina va ser l'última explotada en Chóvar (1966), en ella queden encara les restes de les vagonetes, els rails, i alguna construcció annexa. Potser no siga prudent entrar en els túnels de la mina, però com no havien indicacions de perill i portàvem llum frontal, vam fer una incursió en els primers metres de galeria.

Dins de les galeries de la Foradada

Caminant vora les sureres
La senda desemboca en un camí que seguim per la dreta (Kms 3 de ruta i 679 msnm) i 1 Kms després continuem el camí, deixant un que contínua per l'esquerra. En tot el camí destaquen les sureres, algunes amb el tronc pelat i roig, i de gran volum. Per aquest tram destaca el Puntal de Aljup de 948 m i que serveix de punt de vigilància contra incendis.
Arribem a un replà amb bon sol, calentet i amb bona vista a la costa de Castelló, ideal per a pegar un mos i agafar forces per a arribar a la nevera de Castro i el Vèrtex Geodèsic. Són les 10:35 hores, portem 4.5 Kms i estem a 746 m d'altitud.
A les 11.30 hores arribem a la nevera de Castro per una senda que puja amb prou pendent, el sostre sembla bastant nou i consisten. Ale! tots a dalt per a la foto.
La típica foto de grup en la nevera de Castro

Castell de Castro
Continuem uns 300 metres i arribem al punt mes alt del recorregut 838 msnm, és el vèrtex geodèsic
amb excel·lent panoràmica a la Plana de Castelló i crec que al Desert de les Palmeres i com no, el Castell de Castro encimbellat en el seu cim i que deixem per a pujar-ho un altre dia des de Fondeguilla.
Retrocedim el camí uns metres i girem a l'esquerra per un camí en pendent. Tenim ara enfront de nosaltres els cims que hem anat veient durant el trajecte, però ara es distingeixen amb mes claredat, són El Batalla, El Aljup i El Gla (mes al fons el Espadan) tres dels cims que al costat de Peña Blanca i Turó Gros ens esperen si volem una ruta exigent. Comencem el descens durant 5 Kms per una pista forestal que ens porta al dipòsit d'aigua contra incendis, un pou de calç i les mines orientals de Sant Francecs (o açò crec haver llegit en algun lloc). La pista segueix descendint suaument amb sureres i carrasques a banda i banda del camí. Arribats a una corba del camí decidim acostar-nos a una ruïna, és la mina del Hembrar, on encara queda la boca del forn i uns habitacles que servirien per a l'extracció del mineral. En aquest punt el track marca una circular que ni és camí ni és senda, caminem entre matolls i al final arribem a l'objectiu.
Ruines de la mina del Hembar
Eren les 12:30 hores i havíem de caminar uns quatre kilometros, passar per l'embassament, creuar el poble i prendre alguna cosa fresc, perquè el dia va ser perfecte per a caminar per la muntanya, però les goles estaven seques, igual era el “mercuri”, que amb cervesa es dilueix tan ricament.
Vista de l'embassament d'Ajuez.
Una curiositat que veig amb desgrat. Menjant vaig trobar un casquillo de bala que vaig atribuir als caçadors, però em van dir que seria de la revolta militar espanyola. Contrastats les dades del casquillo “CH 7.92”, sembla efectivament un casquillo de “mauser” disparat. Em preocupa pensar que el tir fóra encertat i aconseguira a algun milicià o ja regular de l'exercit republicà, la qual cosa lamentaria. 

Ens veiem en en la II Marxa Senderista de Gilet o abans. Bones festes.