divendres, 19 d’abril de 2013

31/03/2013. Via ferrata de Foradada del Toscar (Huesca).

CRÒNICA


Per Ricardo Silvestre:

El passat 31 de març vaig tindre l'ocasió de fer la via ferrata de Foradada del Toscar (Huesca) amb uns amics que viuen en Sabiñánigo, Fernando i Javi. Està situada a uns 15 quilòmetres d'Ainsa en direcció a Campo. Al poc de passar un monument al costat de la carretera  que representa una sèrie de llances, a l'esquerra de la carretera hi ha una pista accessible a tot terrenys que ascendix fins a situar-se molt prop de la via ferrata que es troba en els tallats situats a l'esquerra de la carretera en direcció cap a Campo. Deixem el cotxe en l'inici de la pista, on havien altres vehicles, junt amb un cartell que explica l'itinerari de la ferrata. Ascendim per la pista fins una bifurcació i agafem la de la dreta i la continuem fins que s'acaba en una senda que ascendix fins a l'inici de la ferrata. En total ens costa uns 20 minuts l'aproximació, mengem quelcom i ens posem els equips.

La ferrata té un desnivell de 240 metres i està dividida en tres seccions:
  • La primera part ascendix de manera molt vertical i exposada fins a la punta d'una agulla. Al principi es puja per un mur i a poc a poc es va enclavant en una canal en què cal passar de vegades a la paret de davant, ja siga per algun pas molt llarg, com per un pont d'un tronc o per un altre pont tibetà. Durant l'ascensió acabes pujant per la part de darrere de l'agulla. Aquesta part de la ferrata és espectacular pel vertical, divertida, exigent, variada i diferent, a més les vistes són fabuloses tant en l'ascens com una vegada dalt de l'agulla, en la que a penes caben 4 o 5 persones.

  • Des d'ací s'inicia la segona part de la ferrata amb un descens d'uns 6 metres, es passa per mitjà d'un pas llarg a la paret de davant i fem un passamans que va rodejant la paret uns metres per a tornar a descendir altres 4 o 5 metres i continuar un llarg passamans que fa una corba rodejant la paret per a situar-se en la part posterior de l'agulla, i arriba fins un pont de cables i planxes d'uns 20 metres però molt estable i senzill de passar.

  • Ací s'inicia la tercera part de la ferrata que és l'ascensió d'una altra agulla. Aquesta resulta més senzilla que l'anterior, encara que el desnivell també és considerable, ja que ascendix menys vertical i amb trams de descans, la qual cosa s'agraïx ja que després de tot l'esforç anterior està bé acabar un ascens més fàcil encara que siga llarg.
L'ascens total ens ha costat 2 hores. Una vegada dalt cal descendir uns 5 metres i començar la tornada per una canal que en el seu inici esvara considerablement per la forta pendent, encara que amb l'ajuda d'unes cordes que hi ha instal·lades es descendix sense problemes. Després de 40 minuts baixant arribem fins al cotxe amb la satisfacció d'haver gaudit d'una ferrata realment bonica. Ja només ens falten les cerveses i els entrepans que ens anem a menjar en Ainsa, un bon final per a esta jornada.

Ací vos deixe un enllaç a la galeria fotogràfica per vorer mes fotografies realitzades en la via ferrata. Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada